NAARDEN - Bussumer Erwin G. is veroordeeld tot 14 jaar en 6 maanden voor de de dood de Naardense Edita Moliené. Haar levenloze lichaam werd op 20 september 2018 aangetroffen in de Muidertrekvaart. Haar lichaam was opgerold en vastgesnoerd in een opblaaszwembadje.
Erwin G. is veroordeeld voor doodslag, het wegmaken van een lijk en verboden wapenbezit. Het is de rechtbank niet precies duidelijk geworden hoe Edita om het leven is gekomen. Toch kan het volgens de rechtbank niemand anders zijn dan Erwin G. die verantwoordelijk is voor de dood van de Edita. Hij heeft Edita geweld aangedaan en dat heeft haar overlijden tot gevolg gehad, volgens de rechtbank. Hem kon geen moord aangerekend worden, omdat een vooropgezet plan niet kon worden bewezen.
De zus van Edita reageert emotioneel na de uitspraak. Ze is opgelucht en blij met de zware veroordeling.
Het OM eiste eerder 15 jaar celstraf. De officier van justitie achtte de kans groot dat G. in herhaling valt als hij snel op vrije voeten komt. "Een lange gevangenisstraf is daarom ook vanuit het oogpunt van bescherming van de samenleving noodzakelijk", aldus de officier. De maximale straf is 15 jaar, dus de rechtbank heeft Erwin G. een hoge straf gegeven.
Vastgebonden
De dood van de 42-jarige Edita was twee jaar geleden groot in het nieuws. Haar lichaam werd in een pakket gevonden in het water. Toen zij gevonden werd, was ze al zeker een week dood. Haar lichaam was vastgebonden met touwen en tie-wraps en verpakt in een opblaaszwembadje, dat ook omwikkeld was met touwen.
Twee maanden na de de vondst, in november 2018, werd de 45-jarige Erwin G. uit Bussum opgepakt. Edita was zijn ex-vriendin. Vorig jaar is hij onderzocht in het Pieter Baan Centrum.
Erwin G. bleef gedurende het proces ontkennen iets te maken hebben met de dood van zijn ex-vriendin. De zus en dochter van Edita vonden dit erg zwaar. Zo vertelde dochter Audra in de rechtszaal dat haar wereld stil stond toen haar moeder dood gevonden werd: "Ik vergeet dat gevoel nooit meer. Mijn hart bonkte en alles leek op stil te zijn gezet. Ik heb nog zoveel vragen en heb me zo eenzaam gevoeld."
De zus van Edita vertelde die zitting dat ze geen rust kan vinden: "De vraag wat je met haar hebt gedaan, blijft ons bezighouden. Je hebt haar gedumpt als een stuk vuil. Tot nu toe heb je niet de moed gehad om de waarheid te vertellen. Wat jij hebt gedaan, is onvergeeflijk. Je hebt ons leven verwoest. Ik hoop dat je je leven lang zult boeten."
Bewijs
Het DNA in een touw wat om Edita haar lichaam zat, ziet de rechtbank als belangrijk bewijs voor zijn schuld. Ook zijn er vergelijkbare touwen zijn bij hem thuis gevonden.
De rechtbank neemt het Erwin G. kwalijk dat hij niet het achterste van zijn tong liet zien gedurende het proces. "Het was macaber, weerzinwekkend en zonder enig normbesef. Nabestaanden zijn opgezadeld met diep en onomkeerbaar leed. De verdachte frustreert haar rouwverwerking. Zijn zwijgen en liegen rekent de rechtbank zeer zwaar aan."
De zus van Edita reageerde na afloop van de uitspraak emotioneel. Ze was erg opgelucht en blij met de zware straf, die de man heeft gekregen voor de dood van haar zus.