Babbeltruc
Eind februari, begin maart vorig jaar doen vier verschillende mensen uit Naarden en Bussum aangifte bij de politie. Hun verhalen komen met elkaar overeen: een man belde bij hen thuis aan, vertelde dat hij nieuw was in de buurt en dat hij zichzelf per ongeluk buiten had gesloten. Hij vroeg hen om geld zodat hij met de trein een sleutel kon ophalen. De (oudere) slachtoffers, die goed van vertrouwen waren, gaven hem vervolgens bedragen variërend van € 16,50,- tot € 50,-. De verdachte ontkent dat hij degene was die bij deze mensen voor de deur heeft gestaan. Maar als de politie een foto van de man aan de slachtoffers laat zien, wordt hij door de meesten van hen direct herkend. Daarnaast liet hij aan de buurvrouw van één van de slachtoffers zijn bankpas zien waarop zijn naam stond en komt de werkwijze in alle gevallen overeen.
Eerdere veroordelingen
Het is niet de eerste keer dat de verdachte terechtstaat voor dit soort feiten. Een paar maanden geleden werd hij ook al veroordeeld voor oplichting en in 2019 legde de rechtbank hem een ISD-maatregel op (Inrichting Stelselmatige Daders). Ook toen lichtte hij mensen op met babbeltrucs door te zeggen dat hij zichzelf had buitengesloten. De officier van justitie zei op zitting dat de man misbruik maakt van oude mensen die alleen maar willen helpen in een tijd waarin alles duurder wordt. Ze eiste een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. Volgens haar kunnen niet alleen de 4 oplichtingen bewezen worden, maar heeft de man ook twee diefstallen gepleegd én maakte hij zich schuldig aan heling van een bladblazer en aanhanger.
Straf
Volgens de rechtbank kan niet bewezen worden dat de man ook de twee diefstallen pleegde. Wel staat in één van die gevallen vast dat hij zich schuldig maakte aan een poging tot oplichting. Ook voor de heling van de bladblazer is te weinig bewijs. De rechtbank veroordeelt de man naast de poging tot oplichting ook voor de oplichting van de vier slachtoffers in Naarden en Bussum die hij met een babbeltruc geld afhandig maakte én voor schuldheling van de aanhanger. De politierechter legt de man een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van één maand op. Ze neemt het de man zeer kwalijk dat hij gewoon door is gegaan met het oplichten van kwetsbare mensen, ondanks zijn eerdere veroordelingen.