De zaak kwam aan het rollen nadat de politie de verdachte wist te identificeren als gebruiker van de chatapplicatie SKY-ECC. Dat is een chatprogramma waarvan criminelen ten onrechte dachten dat het niet te kraken zou zijn. Uit de chatgesprekken die de verdachte daar voerde, werd duidelijk dat hij zich bezighield met drugshandel.
Coke in gips en schilderijen
Onderdeel van het onderzoek was een inval op 18 juli in woningen, loodsen en bedrijfsgebouwen van de man in Badhoevedorp, Eemnes en Noordwijk. Daarbij werd een (vermoedelijke) cocaïnewasserij in aanbouw aangetroffen, en een zeer gedetailleerde drugsadministratie. Die administratie ging over de dagelijkse handel in verdovende middelen, waaronder cocaïne, LSD, GHB, MDMA en Ketamine. Verder werden er zes vuurwapens gevonden, wat de 51-jarige man ook een aanklacht wegens illegaal wapenbezit oplevert.
Naar aanleiding van het onderzoek wordt de man verdacht van het ‘uitwassen’ van 1600 kilo cocaïne uit een partij gips*. Daarnaast zou uit verf op schilderijen cocaïne zijn gewonnen. Verder wordt hem verweten dat hij een poging heeft ondernomen cocaïne vanuit Colombia te importeren en voorbereidingshandelingen te hebben getroffen voor de invoer van nóg een partij cocaïne.
Blanco strafblad
Opvallend was dat het om een man ging die nog nooit met politie of justitie in aanraking was geweest. Hij stond niet in Nederland ingeschreven. Door de schat aan informatie van de gekraakte berichten zijn de opsporingsdiensten nu ook in staat om personen te onderzoeken die jarenlang een onopvallend crimineel bestaan hebben geleid. Op basis van deze chats werd een onderzoek begonnen.
De man zit inmiddels vast, hij zal zich te zijner tijd voor de rechter moeten verantwoorden.
* Cocaïne wordt vaak gesmokkeld door het te verstoppen in bijvoorbeeld in allerlei onschuldig ogende producten. Kleding bijvoorbeeld en in dit geval gips en schilderijen. Om de cocaïne weer uit deze producten te halen en vervolgens te verkopen gaan ze door de cocaïnewasserij. De onzichtbare coke, de ‘cocaïnebase’, wordt in een uitgebreid proces met allerlei chemicaliën weer uit de producten gehaald.