HEDEL - ''Terreur. Dat woord dekt de lading van de handelingen van verdachten het beste. De kern van terreur is angst aanjagen. En dat is precies wat er hier is gebeurd. En met succes.’’ Met deze woorden motiveerde de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Arnhem de eis, acht jaar gevangenisstraf, tegen een 22-jarige verdachte uit Bussum. Hij stond terecht in een reeks strafzaken die voortvloeien uit de afpersing van een fruitbedrijf in Hedel.


In deze afpersingszaak is gedreigd met onder andere liquidatie van werknemers en geweld tegen familieleden van de directie. Het OM verdenkt een 37-jarige man uit Naarden ervan dat hij diverse mannen heeft aangezet tot het veroorzaken van explosies bij woningen van (ex-) medewerkers van het fruitbedrijf.

De 22-jarige man wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere incidenten eind 2020 waarbij zwaar vuurwerk bij woningen of onder een auto terecht kwam. Het gaat om incidenten in Tiel op 5 en 28 oktober, in Breda op 8 oktober, in Rosmalen op 11 oktober en in Vlijmen op 4 november. Ook zou hij betrokken zijn bij de voorbereidingen voor een soortgelijke aanslag met mortierbommen in Hilversum, die in december had moeten plaats vinden. Deze werd verijdeld door de aanhouding van verdachten. Op 3 november werd de man in Hedel gesignaleerd, volgens het OM was hier sprake van een voorverkenning.

Tegen een eveneens 22-jarige verdachte uit Bussum werd vandaag een gevangenisstraf van 3 jaar en 6 maanden geëist, voor betrokkenheid bij het incident in Tiel op 5 oktober, en bij de verijdelde aanslag in Hilversum.

Hoewel er in een aantal gevallen zelfs sprake was van levensgevaar voor de bewoners, vielen er door het gooien/plaatsen van de vuurwerkbommen geen gewonden. Maar de gevolgen van de reeks aanslagen waren groot, zeker toen door begon te dringen dat er een link was met het fruitbedrijf: ‘’Alle slachtoffers zijn getroffen in hun meest persoonlijke levenssfeer; de woning. De vertrouwde omgeving die juist veiligheid zou moeten bieden, is in verregaande mate besmet geraakt en onveilig geworden’’, aldus de officier van justitie. Bovendien ging het bedreigende effect, zoals gebruikelijk bij terreur, verder dan alleen richting familieleden van de directie en (ex)-medewerkers van het fruitbedrijf: ‘’Ook omwonenden van deze werknemers en uiteindelijk een hele gemeenschap heeft in angst geleefd en doet dat nog steeds.’’

Na vandaag hebben inmiddels zes van in totaal zeven verdachten voor de rechter gestaan voor de incidenten in 2020. Tijdens de behandeling van de rechtszaken werd duidelijk dat de uitvoerders van de aanslagen elkaar onderling betitelen als ‘soldaten’. De 22-jarige man die vandaag 8 jaar gevangenisstraf tegen zich hoorde eisen, is volgens het OM ‘de sergeant in het leger van aanslagplegers.’ Hij voerde niet alleen zelf uit, maar ronselde ook uitvoerders. Bovendien was deze man de schakel naar een 21-jarige man uit Hilversum, die op zijn beurt – ‘als luitenant’ - weer de contacten onderhield met de hoofdverdachte. De Hilversummer staat maandag 21 februari terecht, de strafzaak tegen de hoofdverdachte dient eind juni.