LAREN - Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft verdachte Nils M. - net zoals de rechtbank Midden-Nederland heeft gedaan - veroordeeld voor een tweetal kunstroven. Uit het Singer Museum in Laren is schilderij ’Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’ van Vincent van Gogh weggenomen en uit het museum ‘t Hofje van Aerden in Leerdam het schilderij ‘Twee lachende jongens’ van Frans Hals.


DNA-mengprofiel

De verdachte heeft ook in hoger beroep ontkend iets met de kunstroven te maken te hebben en door zijn advocaat is aangevoerd dat er te weinig bewijs is voor een bewezenverklaring. Het hof oordeelt anders. Vlak bij de plaats van de inbraak in Laren is een DNA-mengprofiel van verdachte gevonden op de afgebroken lijst van het gestolen schilderij. Op de plaats van de inbraak in Leerdam is op een spanband hangend over de omheiningsmuur van de museumtuin eveneens een DNA-mengprofiel van verdachte aangetroffen. Het hof heeft daarbij ook gekeken naar de vergelijkbare manier waarop beide inbraken zijn gepleegd en heeft dit als schakelbewijs gebruikt voor de bewezenverklaring.

Vuurwapen en MDMA

Daarnaast is verdachte veroordeeld voor het bezit van een vuurwapen met munitie en meer dan 10.000 pillen MDMA.

Beslissing van het hof

Het hof sluit aan bij de straf die de rechtbank heeft opgelegd namelijk een gevangenisstraf van acht jaar. In de periode tussen de kunstroven en de dag dat de verdachte werd aangehouden en in voorarrest is gegaan, heeft hij een taakstraf opgelegd gekregen voor een ander strafbaar feit. Om deze reden worden 50 dagen op de acht jaar gevangenisstraf, de maximaal op te leggen gevangenisstraf voor deze combinatie van feiten, in mindering gebracht.