De buit
In veel gevallen werden jassen, tassen en portemonnees gestolen uit de auto. Maar ook de laptop blijft een favoriete buit. In januari 2020 werden vijf laptops uit auto’s weggenomen. In andere gevallen werden onderdelen van de auto’s eruit gehaald. Zoals een stuur, boardcomputers en airbags. De schade loopt dan al snel op in de duizenden euro’s.
Wat kunt u doen?
Veel inbraken zijn typische gelegenheidsdiefstallen. De gelegenheidsdief is een dader die een aantrekkelijke buit voor het grijpen ziet en waar geen toezicht is. Haal daarom altijd kostbare spullen uit het zicht. Leg geen laptop of je portemonnee in de auto. Wanneer het nodig is om een laptop te laten liggen, berg hem dan goed op en zet de bluetooth en wifi uit.
Het tegengaan van diefstal van auto-onderdelen is lastiger. De meeste auto’s zijn onvoldoende beschermd tegen deze criminaliteit. Je kan niet je stuur of airbag uit de auto halen. Maar er zijn wel een paar tips:
- Parkeer de auto zoveel mogelijk in het zicht en in het licht. Dit maakt het wat minder aantrekkelijk om in te breken.
- Een bewegingssensor met een sirene. Deze werkt via het wifinetwerk thuis. De bewegingssensor heeft een bereik van 12 meter en kan in de auto worden gelegd. De sirene plaatst u in het stopcontact op uw slaapkamer. U wordt een paar seconden nadat iemand uw auto is binnengegaan gewekt door de sirene.
- Heeft u thuis een inbraakalarm, dan is het in sommige gevallen mogelijk om een draadloze bewegingsmelder in de auto te leggen. De installatie in huis moet wel een signaal van draadloze randapparatuur wel kunnen ontvangen.
De laatste twee tips zorgen er voor dat u op tijd kan ingrijpen en de inbreker kan storen. Dan hebben de dieven geen tijd om onderdelen uit de auto te halen.
1-1-2 daar pak je ook auto-inbrekers mee
U kent uw wijk het beste. Als u denkt dat er iets niet in orde is, dan is dat meestal ook zo. Ziet u verdachte personen in uw buurt, mensen die niet in uw buurt thuishoren en veel aandacht hebben voor auto’s in de buurt, bel dan direct de politie via 1-1-2. Let erop hoe ze eruit zien en in welke richting ze vertrekken, zodat u dit aan de politie kunt doorgeven. Noteer ook het merk en kenteken van het eventuele vervoermiddel. Het is van belang om zo snel mogelijk te bellen, een inbreker heeft slechts enkele minuten nodig om zijn slag te slaan en er vandoor te gaan. Door uw melding kan de politie snel ter plaatse zijn en de inbrekers oppakken. De politie benadrukt: liever tien keer voor niets gebeld, dan één keer te weinig!
Buurtpreventieverenigingen en Burgernet
In Laren en Blaricum zijn ook buurtpreventieverenigingen actief. De verenigingen bewaken en bevorderen de veiligheid in de wijk. Bewoners zorgen daarmee, samen met de politie, voor een alerte gemeenschap om criminaliteit te bestrijden. Ook Burgernet helpt mee aan een veilige omgeving. Het is een telefonisch netwerk van inwoners en bedrijven in de gemeente en bedoeld om de veiligheid op straat te bevorderen. Meer weten hierover? Kijk op de gemeentelijke website.