NAARDEN - Om een noodopvanglocatie aan de Rijksweg 81 in Naarden mogelijk te maken heeft het college het voornemen om het veiligheidsplan vast te stellen net als de concept gedoogbeschikking. Deze worden definitief vastgesteld en afgegeven als er overeenstemming is bereikt met het COA over de verdeling van de kosten van de beheersmaatregelen in het veiligheidsplan. Dan zal ook de bestuursovereenkomst worden getekend. Daarin wordt opgenomen dat het COA zich tot het uiterste inspant om op de opvanglocatie overwegend nareizigers te plaatsen, bestaande uit gezinnen met kinderen en echtparen. Dit is besloten op 1 oktober 2024.

Veiligheidsplan

Een adequaat veiligheidsplan is noodzakelijk voor het ondertekenen van de bestuursovereenkomst met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het plan bevat maatregelen die zorgen voor een veilige opening en continuering van de noodopvang. In het plan, dat op 1 oktober 2024 bij het college voorlag ter besluitvorming, staat aangegeven welke van de maatregelen moeten zijn uitgevoerd voordat de locatie in gebruik wordt genomen.

Gedoogbeschikking door opvangcrisis

Voor de realisatie van de (tijdelijke) opvang is een omgevingsvergunning vereist. De opvangcrisis in Nederland vraagt om snelle oplossingen. Om deze reden geeft gemeente Gooise Meren een gedoogbeschikking af, mits er overeenstemming is over de verdeling van de kosten. Hierdoor kan de noodopvang vooruitlopend op de omgevingsvergunning al gebruikt worden. De vergunningaanvraag is gepubliceerd op

overheid.nl

(externe link)

.

Maximaal 2 jaar opvang

Het college heeft, mede na gesprekken met omwonenden en ondernemers, besloten de opvangperiode te beperken tot maximaal 2 jaar. Deze termijn is opgenomen in de bestuursovereenkomst met het COA. Als het COA na deze 2 jaar een permanente opvanglocatie wil realiseren, moet hierover uiterlijk een jaar voor het einde van de termijn een besluit worden genomen. Het college wil hierover al eind 2024 duidelijkheid geven. In de bestuursovereenkomst staat ook dat het COA zich tot uiterste inspant om op de opvanglocatie overwegend nareizigers te plaatsen, bestaande uit gezinnen met kinderen en echtparen. Gooise Meren biedt voldoende onderwijsmogelijkheid voor kinderen uit zowel het basis als voortgezet onderwijs.

Thema-uur raad

Om de gemeenteraad goed te informeren, geeft het college op 2 oktober 2024 tijdens een thema-uur een toelichting. Hierin worden de besluitvorming, het proces en de verdere procedure besproken.

Achtergrond

Gemeente Gooise Meren wil medewerking verlenen aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om een noodopvang te realiseren op de Rijksweg 81. De gemeente werkt hierbij samen met het COA om de tijdelijke noodopvanglocatie te realiseren Deze locatie biedt onderdak aan maximaal 150 asielzoekers. De gemeente draagt hiermee bij aan de landelijke taakstelling. Gooise Meren moet voor 389 asielzoekers opvang regelen.

Meer informatie is te vinden op

gooisemeren.nl/asielzoekers

(externe link)