Het zijn vrijwilligers van de stichting De Weg naar Geluk, die hiermee iets positiefs willen zetten tegenover de zorgbarende ontwikkeling van de criminaliteitscijfers.
Stijging criminaliteit en overlast sinds corona
Hilversum ziet net als andere Nederlandse gemeenten dat er sinds het begin van de coronacrisis een merkbare stijging is in het aantal meldingen van buurtoverlast.
Van alle Gemeenten in het Gooi, vindt de meeste overlast plaats in Hilversum. Naast groepen hangjongeren die bepaalde wijken terroriseren, ergeren bewoners in het centrum zich mateloos aan de geluidsoverlast van racende auto’s en motoren.
Corona heeft tevens voor een verschuiving in de criminaliteit gezorgd. Er is minder traditionele criminaliteit en veel meer sprake van digitale misdrijven als cybercrime en digitale fraudes. Volgens de gemeente zijn deze vormen van criminaliteit ondertussen een maatschappelijke trend aan het worden.
Verharding criminaliteit
Uit landelijke cijfers van 2020 blijkt dat het totale aantal misdrijven weliswaar met 0,5 procent is gedaald, maar dat het aantal zware delicten juist toeneemt.
Incidenten met een fatale afloop overheersen in de media, zoals het neerschieten van Peter R. de Vries of het zinloze geweld in Mallorca vorige week, waar een Hilversumse groep jongeren bij betrokken was.
Invloed op mentale gezondheid
Uit onderzoek eerder dit jaar is gebleken dat de mentale en fysieke gezondheid bij veel Hilversummers achteruit is gegaan tijdens de coronacrisis.
“Begrijpelijk, aldus Hans Beekmans, woordvoerder van de stichting De Weg naar Geluk. Slecht nieuws heeft hoe dan ook invloed op onze mentale gesteldheid. Het heeft een domino-effect, want bij elk beetje slecht nieuws voelen we ons een stukje minder gelukkig. Met deze campagne willen wij juist een positief domino-effect creëren en laten zien dat je geluk niet ver hoeft te zoeken.”
Geluk zit in een klein boekje
De 21 universele regels in het boekje dat zaterdag in Hilversum wordt uitgedeeld, vormen samen een moreel kompas voor een gelukkig leven. Beekmans: “Je hoeft het niet eerst te geloven om het te ervaren. Wie je ook bent, en wat je ook gedaan hebt in je leven, door deze leefregels toe te passen heb je invloed op je eigen geluk”.
De Weg naar een Gelukkig Leven werd geschreven door L. Ron Hubbard, grondlegger van de Scientology kerk. Als een gezond verstand gids voor het leven, niet religieus van aard, is het boekje geschikt voor mensen van elke geloofsovertuiging of cultuur.
Het boekje wordt wereldwijd in verschillende talen verspreid en heeft in landen als Sri Lanka en Colombia bijvoorbeeld al een ware positiviteitsgolf teweeggebracht.
De vrijwilligers van De Weg naar Geluk zijn zaterdag tussen 10:00 en 12:00 op het Stationsplein te vinden.