MUIDERBERG - De grootschalige renovatie van de Hakkelaarsbrug nadert zijn voltooiing. Deze historische ophaalbrug uit 1920, een belangrijk onderdeel van de verbinding tussen Muiden en Naarden, heeft een grondige opknapbeurt ondergaan in opdracht van de Gemeente Gooise Meren.


De Hakkelaarsbrug is een karakteristieke ijzeren ophaalbrug en het laatste exemplaar in een reeks bruggen die sinds 1641 op deze plek over de Naardertrekvaart zijn gebouwd. Deze brug en zijn houten voorgangers markeren al enkele eeuwen de toegangsweg tot Muiderberg en zijn van groot belang geweest voor het ontstaan van de gelijknamige buurtschap. Eind april zijn de werkzaamheden aan de Hakkelaarsbrug begonnen, uitgevoerd door civieltechnisch bedrijf Griekspoor.

Groot onderhoud
De renovatie omvatte de demontage, herstelwerkzaamheden, conservering en terugplaatsing van de bovenbouw en hameistijlen, evenals de volledige vervanging van de elektrotechnische besturing. Ook de afsluitboominstallatie is vernieuwd, en het bestaande leuningwerk is gedemonteerd, geconserveerd en vervolgens teruggeplaatst. Extra leuningen zijn toegevoegd voor de veiligheid van voetgangers en fietsers. Het remmingwerk rondom de brug is gerenoveerd door alleen de aangetaste gedeelten te vervangen met een innovatieve techniek van deelvervanging. Deze aanpak vereist minder zwaar materieel, wat resulteert in een lagere CO2-uitstoot en minder hinder voor de omgeving. Bovendien zijn de geleidebalken hergebruikt en de monumentale paalmutsen gerenoveerd.

Meerpalen Renovatie Systeem
Griekspoor heeft voor De Hakkelaarsbrug gebruikgemaakt van het nieuwe meerpalen renovatie systeem genaamd ‘De Bever’. Deze methode vervangt enkel de aangetaste delen van de meerpalen, waarbij de palen onder de waterlijn worden afgezaagd en een nieuwe kop wordt gemonteerd met een stalen klemconstructie. Voordelen van deelvervanging is dat er een besparing van 80% aan tropisch hardhout is, dat de bodemkwaliteit en bestaande flora en fauna behouden blijft en dat er minder CO2-uitstoot wordt geproduceerd door het gebruik van kleinere machines en minimaal materiaal gebruik.

Volgens planning verlopen
Door goed overleg met de Gemeente Gooise Meren en andere partners als Colijn en HZE zijn de werkzaamheden soepel en volgens planning verlopen. De Naardertrekvaart bleef toegankelijk voor laag recreatief vaarverkeer tijdens de renovatie.