HILVERSUM - Gister organiseerde VanBuitenSport het Knock Out Cancer kickboks seminar in samenwerking met Joop Kasteel. Het geld wat daarmee opgehaald werd, wordt gedoneerd aan de AMC Foundation voor onderzoek dat zich richt op het ontwikkelen van nieuwe therapieën die de prognose van Acute Myeloïde Leukemie (AML) aanzienlijk verbeteren.

Vechten tegen kanker – het zwaarste gevecht ooit

Joop 'Leeuwenhart' Kasteel is een legende in de vecht- en krachtsportwereld en internationaal bekend fitnessexpert. Door zijn vermogen pijn weg te bijten en tegenslagen te incasseren 'verdient' Joop Kasteel tijdens zijn free fight carrière de bijnaam 'Leeuwenhart'. Joop zijn leven lijkt lange tijd over rozen te gaan. Totdat hij in maart 2015 te horen krijgt dat hij MDS heeft: een zeer kwaadaardig voorstadium van leukemie. Joop bereidt zich in stilte voor op een alles-of-niets-gevecht. Als ruim twee jaar later de leukemie zich openbaart, vecht Joop maandenlang een bijna onmenselijk zware strijd. Hij komt daar uiteindelijk winnend uit.

Het monster

Joop Kasteel is een krachtmens die alleen maar wil overwinnen. Overwinnen loopt als een rode draad door het sportieve leven van Joop; zijn grootste overwinning was zijn gevecht tegen kanker. „Het noodlot sloeg toe. MDS is vaak het voorstadium voor leukemie", zegt Kasteel in sportschool Burning Heart te Hilversum, waar het seminar gehouden werd. „Ik heb in mijn leven heel wat monsters overwonnen. Dat begon op de basisschool, toen ik mij moest weren tegen pestende klasgenoten en eindigde met de tegenstanders die ik vloerde om Nederlands en Europees kampioen armworstelen én wereldkampioen MMA te worden. In plaats van af te wachten, moest ik de knop omzetten en ben ik mij fysiek en psychisch gaan voorbereiden op wat misschien wel mijn laatste gevecht zou worden"

Mix van knokken, emotie en inspiratie

Het publiek tijdens de seminar was gevarieerd. Ex-patienten van het Amsterdam UMC, maar ook andere mensen die getroffen zijn door kanker die Joop en Mascha kennen waren aanwezig; mede door hun vak oncologie fitnesstrainer. Verder waren aanwezig vrienden, collega's, sporters, sponsoren en (oud)verpleegkundigen / profiessionals van het Amsterdam UMC. Zelfs Professor Hazenberg deed mee! In totaal deden ruim 85 deelnemers mee en Joop sloot de dag af met een motivational speech. Kasteel vertelt over de wereld van de keiharde vechtsport, het omgaan met angst en de pijn van verliezen - zowel in de ring als in het leven. Maar ook over de kracht van positief denken en het vermogen zelfs op de allerzwartste momenten energie te putten uit ogenschijnlijk kleine dingen. Ook Joop was onder de indruk van dit seminar en zoals hij zelf aangaf, "Ik mocht - met de nadruk op mocht - zaterdag dit seminar samen met Mascha van Buiten verzorgen. Met recht het mooiste seminar van mijn leven. De speciale lading maakte dat dit seminar zo speciaal was – voor iedereen leek dat wel. De mengeling van knokken, emotie en inspiratie heb ik nog nooit in een seminar meegemaakt".

Teamwork

Mascha van Buiten is in juni 2021 gestopt als oncologieverpleegkundige bij Amsterdam UMC om zich verder te richten op VanBuitenSport. Met een aantal diploma's (o.a. Personal trainer en oncologie fitness trainer) en met enorm veel ervaring binnen de oncologie is zij dit nieuwe avontuur gestart. Sporten bij kanker is één van de diensten die zij levert, altijd in samenwerking met andere disciplines en specialisten, zoals een fysiotherapeut.

Mascha: "Ik wil mij blijven inzetten voor leukemiepatiënten. Daarom heb ik weer contact opgenomen met Joop of eigenlijk hebben we altijd contact gehouden. Hij is na zijn herstel oncologie fitness trainer geworden. We zijn nu als het ware collega's en ik durf hem nu ook een vriend te noemen. Joop heeft het hart op de goede plek. Op een aantal vlakken hebben we dezelfde ervaringen. We zijn vroeger allebei gepest, maar zijn er sterker uitgekomen. Wij weten beiden hoe heftig het kan zijn wanneer iemand getroffen is door kanker en nu willen we willen samen meer betekenen voor de maatschappij; niet alleen voor onszelf. Daarom hebben wij onze handen ineengeslagen en dit seminar georganiseerd. Al het geld wat hiermee wordt opgehaald, gaat rechtstreeks naar de AMC Foundation en specifiek naar het AML onderzoek onder leiding van prof. Hazenberg. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen een enorme stap naar een betere en minder risicovolle behandeling van AML betekenen. De teller staat inmiddels al op €5.611,35. Wat een resultaat - dit had ik nooit voor mogelijk gehouden."

AMC Foundation

De AMC Foundation werft giften voor veelbelovend experimenteel medisch onderzoek, waarvoor (nog) geen plaats is binnen de reguliere geldstromen. Dergelijke onderzoeken worden vrijwel altijd geïnitieerd door topspecialisten. In dit geval door Internist-Hematoloog prof. dr. Mette Hazenberg. Prof. Hazenberg doet onderzoek naar het ontwikkelen van nieuwe therapieën die de prognose van Acute Myeloïde Leukemie (AML) aanzienlijk verbeteren. Zij en haar team onderzoeken hoe het afweersysteem van de stamceldonor een afweerreactie maakt tegen de leukemie van de patiënt.

Acute Myeloïde Leukemie

Acute Myeloïde Leukemie (AML) is een levensbedreigende kwaadaardige ziekte van het beenmerg. De ziekte ontstaat doordat een voorloper van gezonde witte bloedcellen kwaadaardig wordt en zo hard gaat groeien dat het gezonde beenmerg verdrongen wordt. AML wordt behandeld met verschillende chemokuren, vaak gevolgd door een allogene stamceltransplantatie. Hierbij worden stamcellen van een gezonde donor (broer, zus of onverwante donor) aan de patiënt gegeven, met als doel het opwekken van een afweerreactie van het afweersysteem (immuunsysteem) van de donor tegen de leukemiecellen van de patiënt. Een transplantatie is een krachtig middel maar de risico's zijn niet gering. Ongeveer één van de vijf transplantatie patiënten (20%) overlijdt door de complicaties van de transplantatie, zonder dat de oorspronkelijke ziekte daarbij een rol speelt. De belangrijkste complicaties die een stamceltransplantatie patiënt bedreigen, zijn infecties en zogenaamde graft versus host (transplantaat versus de gastheer) ziekte.

Doneren

Doneren kan nog steeds via https://www.steunamc.nl/actie/knockoutcancer