NAARDEN - Het is feest bij Natuurmonumenten! In het oudste beschermde natuurgebied van Nederland is voor het eerst sinds mensenheugenis een jonge otter geboren. Het is zover de organisatie kon nagaan, ook gelijk de eerste jonge otter die in Noord-Holland is geboren na het uitsterven van de dieren in Nederland.
Dat de otter zich weer heeft weten voort te planten in het Naardermeer is ontzettend goed nieuws. Het betekent dat de otters er genoeg voedsel, ruimte en rust vinden om zich voort te planten. Michael Baars, regio-coördinator otter- en beverwerkgroep van de Zoogdiervereniging heeft de jonge otter ontdekt.
Tijdens het onderzoeken van ottersporen en -poep (‘spraints’) hoorde hij ineens een hoog piepend geluid. Baars: “Dit was een bijzondere ontmoeting. Ik herkende het geluid direct, maar twijfelde toch even omdat het wel héél bijzonder zou zijn.” Experts van de Zoogdiervereniging en Alterra hebben inmiddels bevestigd dat het echt om een otterjong gaat. Baars heeft het jong niet gezien, maar hoorde vlakbij ook een volwassen otter reageren op het jonge dier. Normaal gesproken krijgen otters 2 tot 3 jongen, de kans bestaat dus dat het om meerdere jongen gaat. Otters zijn uiterst schuwe dieren en leven vooral ’s nachts.
Kers op de taart
Boswachter Anne Slump: “Dit is echt fantastisch. Dat de otter sinds 2017 weer terug is in het Naardermeer was al geweldig, maar de geboorte van jongen geeft echt aan dat de otters zich hier thuis voelen en een plaats verdienen in deze provincie. Ik had al stille hoop op een jonge otter in het Naardermeer. Als dat dan ook echt gebeurt is dat super gaaf en goed nieuws voor de natuur!” De jonge otter is voor Natuurmonumenten de kers op de taart voor het Naardermeer. De otter staat namelijk bovenaan de voedselketen. Dat het jonge gezinnetje hier zit betekent dat de waterkwaliteit goed is, er veel vis zit en dat er voldoende rust en ruimte is voor deze kwetsbare dieren.
Faunapassages
Het Naardermeer is niet alleen heel geschikt als leefgebied voor de otter, het is ook goed bereikbaar voor otters. Met de komst van 2 grote faunapassages tussen de Ankeveense Plassen en het Naardermeer werd al een belangrijke barrière opgeheven. En dankzij de nieuwe faunapassages onder het spoor kunnen otters nu ook veilig het spoor passeren. Na ongeveer een jaar moeten de jonge otters op eigen poten kunnen staan. Moederotter zal haar jonkies uit haar territorium verdrijven en dan begint het gevaarlijke leven van een otter pas echt. Ongeveer een derde van de populatie otters in Nederland is slachtoffer van verkeer. Boswachter Anne Slump: “De passages zorgen ervoor dat de kans op een aanrijding enorm veel kleiner is. Daarmee blijft de otter behouden als onderdeel van een gezond Naardermeer.”
Kraamkamer
Het is belangrijk dat het kersverse ottergezin voldoende rust krijgt, zodat de jonge otter goed kan opgroeien. Dat geldt niet alleen voor otters, alle dieren hebben in het broedseizoen rust nodig om hun jongen op te laten groeien. Dat de otter zich nu voortplant in het Naardermeer is mede te danken aan de rust in het gebied. Laten we er in deze drukke coronatijden voor zorgen dat we die met zijn allen bewaren. Zo kan de otter ongestoord haar jongen grootbrengen. Het Naardermeer is de kraamkamer van de otter!Ooit een jonge otter gehoord? Luister hier naar het hoge 'ieuw ieuw' van het ontdekte jong in het Naardermeer.