KORTENHOEF - Vanaf volgende week start de provincie met het monitoren van het water bij Groenewoud.

De provincie onderzoekt de verspreidingsrisico's van de aanwezige bodemverontreiniging, zowel in het water rondom de stort als in het diepere grondwater.

De monitoring gebeurt met behulp van oude en nieuwe peilbuizen. Met deze buizen kan de kwaliteit van het grondwater tot 55 meter diepte worden gecontroleerd. Ook nemen we monsters van het slootwater. De monitoring wordt gedaan door Bodemzorg en duurt 2 jaar. Naar verwachting worden begin 2026 de eerste resultaten gedeeld.

Wel ernstig vervuild, geen risico voor huidig gebruik

Van de voormalige stortplaats is al jaren bekend dat de grond ernstig vervuild is. In juli 2023 concludeerde de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek op basis van diverse onderzoeken dat er in het kader van de Wet bodembescherming voor het huidige gebruik géén risico is voor de volksgezondheid en ecologie. Wel moest de provincie gaan monitoren of er sprake is van verspreidingsrisico's van de verontreiniging naar het dieperliggende grondwater en naar het omliggende oppervlaktewater. Als uit deze monitoring blijkt dat er sprake is van verspreidingsrisico’s, dan neemt de provincie maatregelen om deze risico's weg te nemen.

Sanering Groenewoud

Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie besloten in oktober 2024 om de voormalige vuilstort Groenewoud te saneren. De sanering is gericht op het opheffen van contact tussen stortmateriaal en oppervlaktewater: de sloten en slootkanten worden afgegraven en opgeschoond. Ook wordt er klei aangebracht op de bodem en oevers van de sloten. De eerste saneringswerkzaamheden starten naar verwachting vóór eind 2026. De provincie betaalt de werkzaamheden. Vóór, tijdens en na de sanering wordt het water gemonitord.

Meer informatie over de sanering van Groenewoud en het monitoringsplan staat op deze pagina.