Gedeputeerde Jeroen Olthof was op 27 september aanwezig bij de vlootschouw in Zwaag: “Ik ben inmiddels een doorgewinterde vlootschouwbezoeker en het is toch ieder jaar weer een mooi moment om te zien dat niet alleen het materieel, maar ook de mensen er klaar voor zijn. De afgelopen jaren zijn er veel innovaties bij het strooien komen kijken, die het werk efficiënter en veiliger kunnen laten verlopen.” Olthof vertelde dat hij graag ook een keer aanwezig wil zijn bij het strooien. “Hopelijk gaat het dit jaar lukken mee te rijden in de nacht.”
Slimme systemen voor milieu en veiligheid
Per preventieve strooiactie gaan er 34 grote strooiers en 34 fietspadstrooiers op pad. Zij strooien met steenzout en een natte component. De natte component zorgt ervoor dat het zout op de weg blijft plakken, zodat het niet verwaaid.
Het strooien van de provinciale wegen vindt sinds vorige jaar voor een groot deel plaats met automatische strooiers. Dit betekent dat de chauffeur niet zelf de strooibreedte hoeft te verstellen als deze midden in de nacht de weg op gaat, maar dat vooraf de route in een gps wordt ingebracht en dat de hoeveelheid strooisel wordt aangepast aan de breedte van de weg. De uitvoegstroken en bushaltes worden ook automatisch meegenomen. Omdat er op deze manier niet wordt gestrooid waar dat niet nodig is, scheelt dit scheelt zo’n 20 procent zout. Dat is niet alleen beter voor het milieu, het is ook veiliger voor de chauffeur die zijn aandacht volledig op de weg kan richten.
Strooiseizoen
Het strooiseizoen loopt van 1 november tot en met 15 april. Elk jaar controleert de provincie in september/oktober de strooiers en sneeuwploegen. Waar nodig volgt een onderhoudsbeurt, zodat alles klaar staat als er uitgerukt moet worden.
Gladheidscoördinatoren bewaken met behulp van een gladheidmeldsysteem zo’n 650 kilometer autoweg en ruim 400 kilometer fietspad. Meer dan 30 meetpunten in de provincie houden de temperatuur van het wegdek in de gaten. Op basis van deze gegevens en de weersvoorspelling vanuit een meteorologische dienst, beslist de gladheidcoördinator om wel of niet een strooi-actie op te starten.