BUSSUM - Op zondag 29 december speelt het Nationaal Jeugd Musical Theater haar nieuwe familievoorstelling (8+) Sneeuwwitje de musical, terug naar de kern in Spant! Bussum. Deze hartverwarmende en avontuurlijke familiemusical is een productie van de geboren en getogen Bussumse theatermaker Elise Berends, bekend van haar vorige tourproducties Robin Hood de musical en Alice in Wonderland de musical.


Al in haar jeugd was Elise bezig met het maken en regisseren van voorstellingen. De buurtkinderen werden samen met haar tweelingzusjes in rollen geplaatst en kostuums aangetrokken en zo werd er een voorstelling neergezet. Op haar middelbare school regisseerde ze de eindmusicals en ze won al op jonge leeftijd een prijs met een eigen bewerking van een voorstelling op een open podium in Spant!.

Het was dan ook een logische keuze om na de middelbare school een muziektheateropleiding te gaan doen. Ze ging naar Codarts in Rotterdam, waar ze inmiddels ook werkzaam is als docent. Maar ondanks dat ze na haar opleiding ook enige jaren in grote producties als Mama Mia, Tarzan en Zorro heeft gespeeld, bleef haar passie toch bij het maakproces.

Berends is een uitzonderlijk getalenteerde verhalenverteller, en als het ene verhaal nog niet op de planken staat, borrelt er alweer een nieuw verhaal op in haar hoofd. Daarnaast is ze ook nog eens een creatief en muzikaal genie. Ze schrijft voor haar producties namelijk alle teksten, componeert de muziek, maar is daarnaast ook nog eens de regisseur.

Daarnaast zorgt ze er als artistiek leider voor dat zowel decor als kostuums er altijd tot in detail prachtig uitzien. Want ook in het maken van kostuums en decor is ze zelf zeer bedreven en vaardig en weet altijd een waanzinnig mooi toneelbeeld neer te zetten. Die combinatie is voor haar dan ook gelijk het meest interessant aan het maken van voorstellingen. Enerzijds het creëren van een verhaal waarin nog alles mogelijk is en anderzijds dat alles op het podium haarfijn met elkaar integreert en er naast een zowel inspirerende als vermakelijke voorstelling ook mooie plaatjes worden neergezet.

Bij de keuze van haar titels zoekt ze altijd naar een verrassende manier om het verhaal een verfrissende wending te geven. Van hieruit zoekt ze altijd een link met de actualiteit, om zodoende de bezoeker iets mee te geven. Hierbij gaat ze nooit voor de makkelijke weg, laat zich inspireren door wat haar leerlingen beweegt en verdiept zich eindeloos in de oorsprong, boodschap of moraal van verhalen. Zo was in haar vorige tourproductie Robin Hood geen jongen, maar liet lady Marian in de hoedanigheid van Robin Hood haar stem gelden en stond op voor de armen in Nottingham.

In de huidige tour ging Berends echter nog een stapje verder. Het NJMT maakt de tourproducties om kinderen en jongeren een unieke kans te geven om hun talenten optimaal te kunnen ontwikkelen en ervaring op te doen in het werkveld. De opdracht van het bestuur was om de komende jaren een reeks sprookjes ten tonele te brengen. Maar toen ze dat vertelde aan haar leerlingen bij het NJMT, waar ze als zeer toegewijde docent de theateracademie leidt, waren de leerlingen van kleur teleurgesteld dat er dan voor hen geen rollen waren weggelegd voor de komende tours omdat zij in de klassieke sprookjes nooit vertegenwoordigd zijn. Zo intens begaan als ze is met haar leerlingen, kwam dit behoorlijk bij haar binnen. De bevlogen en gepassioneerde maker ging het gesprek aan en bedacht een compleet nieuwe prinses zodat ze daar omheen een voorstelling kon maken waarin voor alle kinderen en jongeren rollen beschikbaar zouden zijn. Elise zou niet zijn wie ze is als ze hierin voor de makkelijke weg zou gaan en koos als uitgangspunt het op het eerste oog niet erg voor de hand liggende verhaal van Sneeuwwitje. Maar wie zich verdiept in de kern van het verhaal van dit klassieke sprookje ziet al snel dat ze hiermee een geniale keuze heeft gemaakt.

Het verhaal van Sneeuwwitje gaat voornamelijk over de boze stiefmoeder die zo obsessief bezig is met haar uiterlijk dat ze in staat is om te moorden. Het karakter van Sneeuwwitje staat daar tegenover, zij is zorgzaam en zacht, een met de natuur en geaard. Dat in het klassieke verhaal Sneeuwwitje haar spierwitte huid wordt benoemd heeft, naast dat een gepoederde witte huid vroeger een schoonheidsideaal was, ook een symbolische betekenis van puurheid. De stiefmoeder is intens jaloers op haar prachtige stiefdochter, maar waar is ze precies jaloers op? In de voorstelling is Moeder Aarde een van de personages, die de stiefmoeder duidelijk maakt dat wanneer ze van zichzelf kan houden zoals ze is, ze nooit jaloers hoeft te zijn op een ander. Vanuit dit gegeven is de link gelegd met de huidige struggle die veel ook jonge mensen hebben met de onhaalbare schoonheidsidealen die ons, gevoed door (social) media, worden opgelegd. De boodschap van de voorstelling is dan ook dat als we omarmen wie we van nature zijn, we ook de ander kunnen omarmen. Omdat we allemaal goed zijn zoals we zijn.

De voorstelling opent met een moeder van kleur, die haar dochters het verhaal van Sneeuwwitje voorleest waarop een van de meisjes verzucht waarom er in dat hele boek nooit een prinses op haar lijkt. De moeder legt uit dat het hele oude verhalen zijn en de schrijvers waarschijnlijk nog nooit zo'n mooi meisje als zij hadden gezien. Ze klapt het boek dicht en vertelt háár versie van het verhaal: En haar naam was Tourmalynn....

Ver hier vandaan, in een adembenemend wild land, groeit de prachtige pure prinses Tourmalynn op als een bijzonder meisje dat een is met de natuur. Op een dag sterft haar moeder op mysterieuze wijze, en haar vader trouwt met Alvena, een beeldschone maar kille vrouw. De nieuwe koningin heeft een magische spiegel, die haar op een dag vertelt dat Tourmalynn mooier is dan zij. Ze geeft de jageres, die van jongs af aan al Tourmalynns beste vriendin is, de opdracht de prinses te doden. Tourmalynn vlucht het magische woud in en krijgt hulp van een prins uit een naburig koninkrijk die meer weet van Alvena's duistere geheim. Wat zoekt Alvena diep in de mijnen, en lukt het Tourmalynn om samen met haar vrienden, de prins en de mijnwerkers de boze koningin met haar allesverwoestende jaloezie te verslaan?

Berends is er met deze nieuwe productie Sneeuwwitje de musical, terug naar de kern in geslaagd om voor zowel groot als klein een vermakelijke én inspirerende show neer te zetten. Met een prachtige boodschap én een grote diversiteit aan spelers uit het hele land, waaronder de 9-jarige Lila Reith uit Hilversum.

De voorstelling is ook nog te zien op 12 januari in Amstelveen, op 8 maart in Hoofddorp, op 14 maart in Zeist en op 30 maart in Nieuwegein. Kijk voor de volledige speellijst op www.sneeuwwitjemusical.nl of ga voor kaartverkoop naar www spant.org.